Home

 

Pohjois-Korean pääkaupunki Pjongjang on huippumoderni pääkaupunki, jonne päästäkseen sen ulkopuolella köyhällä maaseudulla asuvat pohjoiskorealaiset tarvitsevat matkustusluvan.

Palkittu matkailukirjojen ja -ohjelmien tekijä Michael Palin vietti vuonna 2018 filmiryhmineen kaksi viikkoa Pohjois-Koreassa. Sympaattisella brittiläisellä huumorillaan hän kuvailee matkaansa maaliskuussa ilmestyneessä kirjassaan.

Mikään hakuteos tämä kirja ei ole, mutta se on kevyttä luettavaa ja sopii hyvin peilaamaan tämänhetkisen koronaviruksen luomaa eristyneisyyttä, kontrollia ja poikkeustilaa joka koettelee lähes koko maailmaa. Kirjassa on runsaasti valokuvia, joiden hillitty väriskaala muistuttaa muinaisen Neuvostoliiton painotuotteita. Samaa tyylilajia tavoittelee kirjan kansi.

Palin halusi nähdä tavallisen kansan elämää. Kaitsijoiden matkassa hänelle kuitenkin esiteltiin enimmäkseen propagandatarkoituksiin luotuja välähdyksiä maanviljelystä, koulutuksesta tai asumisen tasosta.

Samaa tapahtuu tietysti muissakin maissa kun bloggaajia tai matkailutoimittajia kierrätetään eri nähtävyyksissä. Aikataulu ei juurikaan anna tilaa omille tutkimusretkille ja mahdollisesti epäedullisille kuville ja kokemuksille.

Palin onnistuu kuitenkin luontaisella charmillaan rakentamaan luottamussuhteen kaitsijoihinsa ja löytää pohjoiskorealaisesta elämäntavasta myös harvoin nähtyä leikkisyyttä ja iloa.

Palin kävi Pohjois-Koreassa samaan aikaan kuin Pohjois-Korea alkoi varovasti luoda suhteita muun muassa eteläiseen naapuriinsa. Muutos on erittäin hidasta, joten Palinin teos säilyttänee ajankohtaisuutensa vielä pitkään.

Michael Palin:

Pohjois-Korean päiväkirja

Minerva, 2020

170 sivua

Sidottu, nelivärikuvitus

Suomennos: Päivi Paju

 

Muita Pohjois-Koreaa käsitteleviä teoksia

Mika Mäkeläinen:

Kimlandia

Atena,2019

280 sivua

Sidottu, nelivärikuvitus

Tiukka ja analyyttinen tietopaketti maasta murroksen keskellä. Kirjoittaja on toiminut pitkään Aasiassa ulkomaantoimittajana ja on ainoana suomalaisena nähnyt Kim Jong-unin useita kertoja livenä.

 

Guy Delisle:

Pjongjang

WSOY, 2011

Suomennos: Saara Pääkkönen

Suomenkielinen teos on loppuunmyyty.

Delisle on tehnyt useita omaelämäkerrallisia sarjakuvaromaaneja eri maista. Pjongjangissa hän työskenteli projektiluontoisesti animaatiostudiolla 2000-luvun alussa. Absurdit kokemukset alkavat jo lentokentällä.