Home

Kenian pääkaupunki Nairobi on monille vain välietappi ennen monipäiväistä safaria tai Mombasan rantoja. Slummien, lasiseinäisten pilvenpiirtäjien ja valtavien liikenneruuhkien rinnalla Nairobissa on kuitenkin myös hienoja puistoja ja luonnonsuojelualueita joissa voi hengittää – ja kohdata eläimiä joita yleensä näkee vain lauantai-iltaisin televisiossa.

Giraffe Center

Kätevin luontokokemus – ja monen mielestä ihanin – on Langatan kaupunginosassa sijaitseva kirahvien suojelukeskus Giraffe Center. Keskus on muutaman euron taksimatkan päässä kaupungin keskustasta.

Lahjoitusvaroilla ja pääsymaksuilla ylläpidetty Giraffe Center perustettiin vuonna 1979, kun Betty ja Jock Leslie-Melville tajusivat Rotschildin kirahvin olevan kuolemassa sukupuuttoon. He toivat kaksi kirahvia, Daisyn ja Marlonin, kotitilalleen Langataan turvaan lisääntymään. Eläimiä on siitä lähtien sijoitettu hyvällä menestyksellä luonnonpuistoihin eri puolille Keniaa.

Kirahvit ja pahkasiat viihtyvät hyvin samoissa maisemissa.

Suojelualueen kirahvit elävät 24 hehtaarin kokoisella alueella mutta pysyttelevät näköetäisyydellä. Koululuokille käynti on ilmainen ja turistillekin pääsylippu on edullinen, alle kymmenen euroa. Suurin hitti on puinen näköalatasanne, josta kirahveille pääsee tarjoamaan pellettejä kädestään tai huuliltaan.

Nairobi National Park 

Nairobin kansallispuistossa eläinten kanssa ei kannata hakeutua lähikontaktiin. Villit seeprat, kirahvit, leijonat ja sarvikuonot liikkuvat vapaina aivan suurkaupungin pilvenpiirtäjien kupeessa ja siellä saa hyvän kuvan Kenian eläimistä lyhyenkin Nairobivisiitin aikana. Alueelle järjestetään opastettuja retkiä ja oppaat saavat puhelimitse ajantasaista tietoa eläinten olinpaikoista. Itsenäinen automatkaaja tarkkailee niitä paikkoja, joihin äkkiä kerääntyy useita maastoautoja, sillä siellä on todennäköisesti leijona tai joku muu harvinaisempi eläin. Asutuksen puolelle on pysytetty aita, mutta huhu kertoo, että leijonat ovat joskus lähteneet käymään myös aidan toisella puolella.

Levähdyspaikalla ruokailu ulkosalla ei onnistunut päättäväisen paviaanin takia eikä autoon paluukaan ollut aivan mutkatonta. Pienillä harhautuksilla päästiin jatkamaan matkaa seuraavalle pysähdyspaikalle.

Kevytliikkeiset impalat ovat aina valmiina pakenemaan.

Karura Forest

Karuran metsä sijaitsee niin ikään kaupungissa ja taksilla pääsee perille vaikka brunssille. Alue on vehreä, turvallinen ja hyvinhoidettu. Siellä on viihtyisä terassikahvila, leikkipaikkoja, siistit käymälät ja luontopolkuja patikointiin ja pyöräilyyn. Eläinhavainnot rajoittuvat lähinnä lintuihin ja apinoihin.

Piknik luonnossa tarjoaa tervetulleen hengähdystauon.

Metsässä on myös viihtyisä kahvila.

Nairobin kansallismuseo

Lyhyeen kaupunkilomaan sopivaa nähtävää tarjoaa myös Nairobin kansallismuseo, joka on avoinna 365 päivää vuodessa. Siellä voi perehtyä Kenian luontoon, historiaan ja nykytaiteeseen sekä tavata 1,6 miljoonaa vuotta vanhan Turkanan pojan. Esillä on huikea määrä täytettyjä lintuja pikkuruisista kolibreista ihmisen kokoisiin marabuhaikaroihin ja vaikuttava kaavio muuttolintujen tuhansien kilometrien pituisista lentomatkoista. Museolla on myymälöitä, kahvilaravintola ja ympärillä vehreä puisto.

Kilpikonna palvelee tiedettä kansallismuseossa.

Maasai Market

Kun museon rauha ja hiljaisuus on tehnyt tehtävänsä niin liikkuvilta masai-heimon markkinoilta löytyy aitoa afrikkalaista helteistä, värikästä ja kontaktihakuista markkinatunnelmaa. Markkinapaikka vaihtuu päivittäin, esimerkiksi sunnuntaisin käsityötuotteita voi shopata Yaya Centre-ostoskeskuksen takaosan ylätasanteella.

Sarvet päätyvät koristamaan olohuoneen pöytää kunhan markkinoilta löytyy puuseppä tekemään niille tukevat jalustat.

Maasai-käsitöitä ostavat kansallisuudesta, heimosta tai uskonnosta riippumatta paikalliset sekä turistit.

Liikkuminen

Massiiviset ruuhkat ovat normaalia arkea.

Suurkaupungin liikenne on ruuhkaista ja kaoottista ja jalankulkijan vihreään valoon kannattaa suhtautua suurella epäilyksellä. Vauhdikas vasemmanpuoleinen liikenne vaatii myös erityistä tarkkuutta. Bussit ovat edullisia mutta niillä matkustaminen vaatii ketteryyttä, lujia istumalihaksia ja hermoja sekä jonkinlaisen tiedon siitä, mihin bussi (ja itse) on menossa.

Pyöräteitä on jo siellä täällä mutta pyöräilijöitä toistaiseksi suhteellisen vähän.

Uber-, Chap-Chap tai Little-takseilla Nairobissa on helppo liikkua ja hinnat ovat turistille hyvin kohtuulliset. Kannattaa hankkia paikallinen prepaidliittymä, joista esimerkiksi Safaricom on helposti saatavilla. Puhelimen sovelluksella pystyy paikantamaan lähimmän auton ja syöttämään lähtöpaikan, määränpään ja maksutavan. Matkan hinta tulee näkyviin ja se pitää edelleen paikkansa kun matka on tehty.

Zebra Crossing.

 

 

Linkkejä:

Giraffe Center

https://giraffecenter.org/

Nairobin kansallispuisto

http://www.kws.go.ke/

Karura Forest

http://www.friendsofkarura.org/

Nairobin kansallismuseo

Home – National Museums of Kenya