Home

Tallinnan vanhassa kaupungissa noteerasin ohikulkiessani ravintola Olde Hansan kuvauksellisen julkisivun joka kerta ja joka kerta ohitin paikan varmana siitä, että kyseessä oli vain ylihinnoiteltu kyyninen turistipyydys. Sitten sain tilaisuuden tutustua ravintolaan muutaman muun median edustajan kanssa ja luuloni saivat kyytiä.

Ravintolakokonaisuuteen kuuluu keskiaikainen pubi Kolmas Draakon, monikerroksinen pääravintola Olde Hansa ja teemaan sopivia tuotteita – myös oluita ja snapseja – myyvä puoti Olde Shoppe. Keväällä avataan terassi ja syksyksi Olde Hansan kellariin on luvassa uusi tasting-huone.

Olde Shoppe tarjoaa myös pieniä viihdyttäviä tietoiskuja entisaikojen juomatavoista.

Keskiaika on huomioitu kaikessa. Huonekalut, astiat, henkilökunnan asut ja ennen kaikkea ruoat ja juomat noudattavat tarkasti keskiaikaa. Listalla on pääosin riistaa ja kalaa, jotka useimmiten valmistetaan hitaasti hauduttamalla. Mausteet olivat keskiajalla kalliita ja niillä osoitettiin omaa varakkuutta. Olde Hansan talon viineissä maistuvat sahrami ja kardemumma, oluessa yrtit, hunaja ja kaneli ja snapseissa kumina, pippuri, yrtit ja marjat.

Olde Hansan valaistukseen käytetään vuosittain 18 000 kynttilää.

Suomalainen Auri Hakomaa perusti Olde Hansan 20 vuotta sitten. Yhdessä ravintolan johtajan Aile Laansalun ja belgialaisen keittiömestarin Emmanuel Willen kanssa hän tarkkailee ruoka-annosten laatua päivittäin. Hakomaan intohimona ovat uudet makuyhdistelmät ja ideat ja Willen mieluisa tehtävä on toteuttaa ne. Yhteistyö sujuu saumattomasti. Juuri nyt kaksikko kehittelee snapsia, joka maustetaan pajun oksilla.

Kolmas Draakon on pieni ja tunnelmallinen kievari.

Entisaikoina ihmiset olivat pienikokoisempia kuin nykyään, josta Kolmas Draakon -kievarissa saa aidon tuntuman. Kievarin puolella myös pieni budjetti riittää. Muutamalla eurolla saa kulhollisen kuumaa riistakeittoa. Kievarin reipas emäntä pitää huolen siitä, että jokainen vie ruokailun jälkeen käyttämänsä astiat sinne minne pitääkin.

Keskiaika näkyy myös Olde Hansan seinämaalauksissa.

Kievarissa sekä ravintolassa on pimeää. Kynttilöin valaistut tilat ovat sokkeloisia ja lattiat sekä jotkut portaat  epätasaisia. Tarkkuutta vaatii myös Kolmas Draakonin laudalta tarjoiltu snapsi. Kuperan pohjan takia kupposta ei kannata laskea pöydälle ennen kuin se on juotu loppuun.

Olde Hansa

Vana turg 1

10146 Tallinn

Viro

https://www.oldehansa.ee/fi/