Home

Vuonna 1964 sai kotimaan elokuvateattereissa ensi-iltansa suomalais-amerikkalainen jännityselokuva Juokse kuin varas. Se nähtiin televisiossa ensimmäistä kertaa MTV2-kanavalla vuonna 1974 ja Yle Teemalla vuonna 2011. Nyt tammikuussa 2017 elokuva on julkaistu DVD-muodossa.

Juokse kuin varas sai ilmestyessään kriitikoilta murskaavat arvostelut, mutta Elokuva-Aitta-lehden lukijaäänestyksessä katsojat nostivat sen vuoden parhaaksi elokuvaksi.

Tarina keskittyy amerikkalaisen seikkailijan Väinö Bartley Laniganin (Richard Long), kotimaisen pikkukonnan Arvo Mäen (Åke Lindman) ja pirteän ja tarmokkaan laulajattaren Marja Salon (Pirkko Mannola) suhteisiin ja seikkailuihin kesäisessä Suomessa murhayritysten ja petosten pyörteissä.

”Jännittävä seikkailu Eastman Color -väreissä”

Kulttisarja Mad Menin mieleen tuova värimaailma, Erkki Melakosken musiikki ja matkailumainoksen hellyydellä kuvatut 60-luvun Helsinki, Tapiola ja Aulanko muodostavat ehjän ja viehättävän ajankuvan. Sen ajan poliisityö, asut, autot ja miljööt vievät katsojan siihen viattomuuden maailmaan jossa roistotkin ovat vielä omalla tavallaan rehellisiä – mutta silti roistoja.

Elokuvan tuottaja oli Veikko Laihanen. Åke Lindmanin kanssa ohjauksesta vastannut Palmer Thompson nähdään elokuvassa etsivä Mark Rogersina ja kuullaan Leonard Westonin (Juhani Kumpulainen) äänenä.

Lisäraitoina levyltä löytyvät trailerin lisäksi myös lyhytelokuvat Hämeenlinna, ensi kerran… vuodelta 1958 ja Espoo vuodelta 1971. Mukana on myös elokuvaneuvos Kari Uusitalon esittely elokuvasta.

Elokuva ostettiin myös Puolaan ja sen ensi-ilta Yhdysvalloissa oli vuonna 1966.

Elokuva ostettiin myös Puolaan ja sen ensi-ilta Yhdysvalloissa oli vuonna 1966.

Elokuvan traileri löytyy tästä: https://www.youtube.com/watch?v=g8nJUIf2zhQ

Juokse kuin varas, 1964, DVD-levitys 2017 VLMedia Oy