Home

Helsingin kaupunginteatterin Pengerkadun näyttämön ”Taju” keskittyy Taju Birgitta Tiara Sallisen ja hänen hirviömäisen taidemaalari-isänsä Tyko Sallisen suhteeseen.

Tajun äidin Helmin osa taiteilijan vaimona oli myös epäkiitollinen ja raskas. Hänet Sallinen ikuisti  ”Mirrinä” vähemmän imarteleviin ekspressiivisiin muotokuviin, joita jo aikalaiset kauhistelivat. Taju itse yritti pyristellä irti isän otteesta ja selvitä orpouden kokemuksestaan heittäytymällä irtosuhteisiin ja kirjoittamalla itselleen onnellista lapsuutta kirjailija Irja Sallana.

Ursula Salo ja Santeri Kinnunen.

Ursula Salon ja Santeri Kinnusen intensiiviset ja rajut tulkinnat kantavat läpi kaksi- ja puolituntisen näytelmän. Iida Kuningas, Rauno Ahonen ja Antti Lang vievät tarinaa vauhdilla eteenpäin useissa eri rooleissa. Tuskan ja ahdistuksen lomaan mahtuu vain pieniä ilon hetkiä. Pianisti-säveltäjä Eero Ojasen luoma musiikkimaailma ja  sympaattinen ja vähäeleinen lavatyöskentely tasapainottaa näytelmän dramaattisia tapahtumia.

Antti Lang ja Ursula Salo.

FT Tuula Karjalaisen teos Tyko Sallinen – suomalainen tarina ilmestyi syksyllä 2016.  Helsingin taidemuseo HAM esittelee tammikuusta 2017 alkaen Karjalaisen kuratoiman näyttelyn, jossa esitellään laajasti Tyko Sallisen elämää ja tuotantoa.

Taju

Helsingin kaupunginteatteri. Näytökset 21.1.2017 saakka.

Käsikirjoitus Liisa Urpelainen, ohjaus Laura Jäntti

http://www.hkt.fi/ohjelmisto/play.php?name=taju&lang=en

 

Tyko Sallinen – suomalainen tarina

Helsingin taidemuseo HAM 27.1. – 27. 8. 2017

http://www.visithelsinki.fi/fi/juuri-nyt/tapahtumia/tyko-sallinen-hamin-juuret

 

Tuula Karjalainen: Tyko Sallinen – suomalainen tarina

Tammi 2016

http://www.kirja.fi/kirja/tuula-karjalainen/tyko-sallinen/9789513190293/

9789513190293_frontcover_final_medium

Helsingin kaupunginteatterin valokuvat: Stefan Bremer.