Home

Helsinki-Vantaan lentoaseman uusi nykytaiteen näyttely ”Näkymiä matkan varrelta” on avattu. Teokset on poimittu Finavian taidekokoelmasta, joka koostuu 1900-luvun loppupuolen ja 2000-luvun kotimaisesta taiteesta.

Kokoavana teemana näyttelyssä on matka: lentäminen, matkustus ajassa ja tilassa sekä erilaiset näkymät maisemista interiöörikuviin, muistoihin ja mielenmaisemiin.

Näkymiä matkan varrelta -näyttely esittelee 14 taiteilijan teoksia 1960-luvulta nykypäivään. Tekniikoiltaan teokset vaihtelevat pronssiveistoksista maalauksiin, piirroksiin, taidegrafiikkaan ja taidelasiin.

Finavian taidekokoelmasta näyttelyssä ovat edustettuina taiteilijat Reino Hietanen, Sauli Iso-Lähteenmäki, Kimmo Kaivanto, Inari Krohn, Kristian Krokfors, Kuutti Lavonen, Timo Mähönen, Taru Mäntynen, Kirsi Neuvonen, Ulla Rantanen, Esa Riippa, Aarno Salosmaa ja Erkkitapio Siiroinen.
Näyttelytilan ulkopuolelle sijoitetut Mauri Favénin ja Hans Christian Bergin suurikokoiset työt ovat näyttelyn teemaan sopivia teoslainoja.

Galleria kuuluu Finavian design-vuonna lanseeraamaan Art Port -taidekonseptiin. Konsepti on ainutlaatuinen maailmassa.

Finavian kokoelma käsittää yhteensä 347 teosta, jotka on sijoitettu lentoasemille eri puolille Suomea.

– Taidehankinnat ovat olleet läheisessä yhteydessä Suomen lentoasemaverkoston syntyyn ja kehitykseen. Ensimmäiset teokset hankittiin osaksi lentoasemien sisustusta 1950-luvun lopulla. Toden teolla taidekokoelmaa alettiin kartuttaa 1980-luvulla lentoasemaverkoston laajentuessa, sanoo näyttelyn kuratoinut taidehistorioitsija Petra Lehtoruusu.
Lehtoruusu kertoo, että 2000-luvun loppupuolella teoshankintojen määrä on kääntynyt laskuun. Hankinnoissa painotettiin entistä voimakkaammin julkisia taideteoksia. Kokoelman uusimmat teokset ovat Helsinki-Vantaalla sijaitseva Seppo Kohon Ruovikko-valoveistos vuodelta 2012 sekä syksyllä 2013 Vaasan lentoasemalla paljastettu Stefan Lindforsin Aviator Solaris -veistos.

”Näkymiä matkan varrelta” on esillä Helsinki-Vantaan taidegalleriassa. Se sijaitsee portilla 37 ja on avoinna ympäri vuorokauden. Sisäänpääsy on maksuton.

Taidemaalari, professori Mauri Favénin (1920 – 2006) näyttävä seinämaalaus ”Vaihtuvat maisemat” sijaitsee kaukolentojen alueella. 16 metriä pitkä akryylivärein kankaalle maalattu teos on nähtävillä portilla 38.