Home

Suomen Viron-instituutin johtaja ja EU:n Pohjoisen kulttuurikumppanuuden ohjausryhmän puheenjohtaja Riitta Heinämaa viihtyy Tallinnassa jo neljättä vuotta.
Hän yhdistää suomalaisia ja virolaisia toimijoita ja luo naapurusten välille uusia toimivia verkostoja.
Tallinnassa on helppo tarjota neuvottelukumppaneille ja ystäville iloisia yllätyksiä, sillä kulttuuritarjonta on vilkasta ja uusia hyviä ravintoloita perustetaan koko ajan.

Jatkuvasti lisääntyvä turistivirta pitää yllä kilpailua ravintoloiden kesken ja siitä on iloa vakituisesti asuvallekin. Pöytävaraus kannattaa tehdä aina, sillä hyvät ravintolat täyttyvät nopeasti.

Riitta Heinämaa jos kuka osaa kertoa kaupungin parhaat menovinkit. Tässä niistä muutamia.

RAVINTOLAT

La Bottega
La Bottegassa voi nauttia klassista italialaista ruokaa palkitussa bistromaisessa ympäristössä.
Keittiömestari Nicolo Tandan listalta esimerkiksi friteeratut katkaravut ansaitsevat erikoismaininnan.
La Bottega
Vene 4
http://www.labottega.ee

Aed (Puutarha) tarjoaa puhdasta, rakkaudella valmistettua lähiruokaa, luomua, vegeä ja orgaanisia viinejä pelkistettyjen betoniseiniensä suojissa.
Von Krahl Aed
Rataskaevu 8
http://www.vonkrahl.ee

Toompealta viiden minuutin kävelymatkan päässä Wismari-kadulla oleva Neikid Resto (Neilikka) on uusi ja edullinen ruokapaikka. Omistajapari palasi Espanjasta ja toi välimerellisiä makuja loihtivan katalonialaisen kokin mukanaan.
Neikid Resto
Wismari tn 3
http://www.neikid.ee

Kaupungin parhaisiin kuuluu superhyvä Moon (Unikko), joka on piilossa pienellä Võrgu-kadulla kalasataman lähellä. Kaksi nuorta vironvenäläistä kokkia soveltaa siellä mummon reseptejä uudella otteella.
Kohvik Moon
Võrgu tn 3
http://www.kohvikmoon.ee

Oopperaa vastapäätä, Solaris-ostoskeskuksen yläkerrassa on julkkiskokki Anni Arron ravintola Kohvik Komeet, jossa voi aterioida tai leivoskahvitella. Kokin äiti Epp Maria Kokamägi on taiteilija, isä Jaak Arro puuveistäjä ja sisar Liisu Arro keraamikko. Heidän kädenjälkensä näkyy ravintolan sisustuksen yksityiskohdissa. Kesäisin Komeet avaa kattoterassin, jossa on grilli ja yrttipuutarha. Ravintolan yrttitee tulee Haapsalusta perheen omalta tilalta.
Kohvik Komeet
Solaris Center,
Estonia pst. 9
http://www.kohvikkomeet.ee

VIINIT

Glorian viinikellari
Glorian viinikellari tarjoaa elämyksiä, tunnelmaa ja Baltian laajimman viinivalikoiman. Sen sokkeloisissa kellariholveissa seurue voi nauttia viiniä ja pientä syötävää kynttilänvalossa antiikkisen pöydän ympärillä, ja talviaikaan lisätunnelmaa tuo elävä takkatuli. Kaupungista löytyy erinomaisia laatuviinejä. Uuden-Seelannin valkoviinit ovat Riitta Heinämaan suosikkeja.
Restoran Gloria
Müürivahe 2
http://www.gloria.ee

Bestwine
Bestwine -myymälän asiantuntijat ovat valinneet viinit jo kahtena vuotena Viron presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotoille. Myymälään voi halutessaan tilata oman teemaillan ja maistella viinejä koulutettujen myyjien opastuksella.
Bestwine
Harju tn. 1
http://www.bestwine.ee

TAIDE JA HISTORIA

Kanuti Gildi Saal
Kaikki hienot kansainväliset esitykset eivät aina tule Suomeen asti.Tällä vanhan kaupungin ytimessä sijaitsevalla esittävän taiteen keskuksella on oma tinkimätön poikkitaiteellinen linjansa. Siellä tapaa eri-ikäistä paikallista yleisöä sekä näkee kansainvälisiä performansseja ja nykytanssin yhteistuotantoja.
Kanuti Gildi Saal
Pikk 20
http://www.saal.ee

No99
No99 on myös erittäin kiinnostava kokeellinen teatteri. Uniikit esitykset alkoivat numerosta 99 ja loppuvat kun päästään nollaan.
Teater NO99
Sakala 3
http://www.no99.ee

von Krahl
von Krahl on todellinen ensemble-teatteri. Vapaa ryhmä, loistavaa näyttelijäntyötä ja useimmiten loppuunmyydyt näytökset.
von Krahl Teater
Rataskaevu 8
http://www.vonkrahl.ee/teater

Disaini- ja arhitektuurigalerii
Galleriassa on aina kiinnostavia näyttelyjä. Ne vaihtuvat tiuhaan joten kahden viikon välein on aina tarjolla uusinta designia, muotia ja arkkitehtuuria.  Galleriaa pitää kaluste- ja sisustussuunnittelija Maile Grünberg.
Disaini- ja arhitektuurigalerii
Pärnu mnt 6

Mustapäiden maja
Yksi Pikk-kadulla sijaitsevista kiltarakennuksista on Mustapäiden maja, joka on saanut nimensä 1399 perustetun kauppiaskillan mukaan. Rakennus on peräisin 1530-luvulta ja näyttävä ovi 1640-luvulta. Siellä on juhlittu ”European Film Awards” -elokuvafestivaalin avajaisia ja kuunneltu kamarimusiikkia. Suuri, monisalinen rakennus toimii juhlien ja kohtaamisten pitopaikkana. Mustapäiden maja on nähtävyys jo itsessään. Rakennukseen ja sen historiaan pääsee tutustumaan muutamalla eurolla, aukioloajat kerrotaan talon nettisivuilla.
Mustpeade Maja
Pikk 26
http://www.mustpeademaja.ee

Pirita
Piritan luostarin raunioilla elokuussa vietettävä Birgitta-festivaali tarjoaa oopperaa ja balettia, sekä virolaista että kansainvälistä tuotantoa.
Pirita klooster
Kloostri tee 9
http://www.birgitta.ee
http://www.piritaklooster.ee

MUOTI

Vivian Vau
Viron tunnetuin kenkäsuunnittelija on tällä hetkellä Vivian Vau, joka myy karamellinkauniita kenkiään Rataskaevu-kadulla. Kokoja löytyy asteikolla 35-45. Kanta-asiakas saa tiedon uutuuksista ja tarjouksista suoraan sähköpostiin. Italialaiset kengät eivät valitettavasti ole täällä juurikaan Suomen hintoja halvempia.
Vivian Vau
Rataskaevu 2
http://www.vivianvau.ee

Moetänav-outlet
”Muotikatu” Baltika Kvartalissa antaa hyvän kuvan virolaisten vaatesuunnittelijoiden tyyleistä. Sieltä löytyy esimerkiksi Ivo Nikkoloa, Baltmania, Montonia, Mosaicia ja Hulaa alennetuilla hinnoilla.
Moetänav outlet
Baltika Kvartal
Veerenni 24

Vapauden aukiolla sijaitseva Nu Nordik myy nuorella ja tuoreella otteella disainattuja vaatteita, kenkiä, kortteja, koruja ja kaikenlaista pikkutavaraa.
Nu Nordik
Vabaduse väljak 8
http://www.nunordik.ee

PISTÄYTYMISPAIKAT

Sushi Cat
Pikkuinen Sushi Cat on jännittävä löytö, josta löytyvät kaupungin parhaat makit ja nigirit. Kissankorvilla varustetut tarjoilijat ja anime-videot luovat rennon ilmapiirin. Paikan sisustus on pinkkiä ja kultaa. Vegetaristille maistuu ainakin Sushi Cheetah.
Sushi Cat
Roosikrantsi 16
http://www.sushicat.ee

Must Puudel
Must Puudel on rento illan aloituspaikka. Olohuonemainen sisustus on värikästä retroa ja paikassa vilisee taiteilijoita. Yksi paikan omistajista on tunnettu muusikko Vaiko Eplik. Estoplastin valaisimet luovat tunnelmaa ja musiikki tulee vinyyliltä. Viikonloppuisin Villakoirassa on myös elävää musiikkia ja pittoreskilta sisäpihaterassilta löytyy lisätuoleja.
Must Puudel löytyy Facebookista.
Kohvik Must Puudel
Müürivahe 20

Hallimainen Kompressor Pub on konstailematon hiukopalapaikka. Muutamalla eurolla irtoaa muhkea työmiehen annos täytettyjä lettuja. Maksuvälineenä käy vain käteinen.
Kompressor Pub
Rataskaevu 3
http://www.kompressorpub.ee

HENGAILU

Kirjakauppa Apollo
Kirjakaupat ovat tärkeä osa Tallinnan keskustan elämää. Uusimmassa kauppakeskus Solariksessa on suuri kirjakauppa Apollo. Siellä on hyvät valikoimat myös englanninkielistä kirjallisuutta sekä laaja CD- ja DVD-valikoima.
Kirjakaupan kahvilassa on hyvä lepuuttaa jalkojaan. Sieltä on näkymä läheiseen puistoon ja Estonia-teatteriin ja tarjolla leivonnaisia ja pikkuannoksia.
Ajankohtaiset kirjailijat käyvät myös myymälässä keskustelemassa ja kertomassa uusista teoksistaan. Presidentti Toomas Hendrik Ilveskin esitteli Apollossa taannoin ”Omalla äänellä”-kirjansa.
Apollo
Solaris
Estonia puiestee 9
http://www.apollo.ee

Kesällä voi viettää aikaa Taidemuseo Kumun luona olevassa Kadriorgin puistossa. Lampineen, suihkulähteineen ja kahviloineen se on suosittu piknikpaikka.
Kumu
Weizenbergi 34 / Valge 1
http://www.ekm.ee

Pittoreski Nõmmen maatilatori puolen tunnin bussimatkan päässä keskustasta on kaupungin paras ja kallein ja se on avoinna joka päivä. Puukojuissa ja pienissä tupasissa myydään tuotteita eri puolilta Viroa. Tarjolla on lihaa, kalaa, juustoa, kukkia, taimia ja marjoja.
Nõmme
Turu plats 8
http://www.nommeturg.eu
Bussilinja 36

* * *

Osa Riitta Heinämaan Tallinna-suosikeista on julkaistu aiemmin Iiris-lehdessä.