Home

Kuva

ELOKUVA

The Way Way Back (2013)

Ensi-ilta 16.8.2013

Uusioperhettä rakentavan miehen kannattaa kohdella lapsipuoliaan hyvin. Tämän päivän untelo teini saattaa olla tulevaisuuden elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja.

The Way Way Back-elokuvan käsikirjoittajat ja ohjaajat Nat Faxon ja Jim Rash saivat vuonna 2012 Oscarin Descendants-elokuvan käsikirjoittajina. Tämä saattoi vaikuttaa siihen, että The Way Way Back, joka oli käsikirjoitettu jo vuosia aiemmin, pääsi nyt myös tuotantoon.

Draama ja komedia kohtaavat idyllisessä lomakaupungissa. Lämmöstä ja lemmestä riehaantuneet aikuiset käyttävät energiansa juhliin ja ihmissuhdekuvioihin ja heidän teini-ikäiset lapsensa saavat kehitellä kukin itselleen parhaiten sopivat selviytymiskeinot.

Tarinan keskushenkilö on 14-vuotias Duncan (Liam Jones) joka aloittaa perheloman farmariauton takimmaisella penkillä ”way way back”.

Elokuvaa markkinoidaan komediana, mutta Duncanin elämää on alussa piinallista, paikoin lähes sietämätöntä seurata. Steve Carell, jonka hahmoon käsikirjoittaja Jim Rash on ladannut omia kokemuksiaan, yltää isäpuoliehdokas Trentinä tähänastisen näyttelijäuransa ällöimpään suoritukseen.

Suomenkielinen  yleisö menettää osan elokuvan huumorista, koska käännökset eivät aina pysy rikkaan ja vauhdikkaan (”see you next tuesday”) dialogin mukana. Osalle ilmauksista ei edes ole olemassa luontevaa suomenkielistä vastinetta. Sam Rockwellin esittämä Owen ja  Allison Janneyn lujaa tykittävä Betty rakentuvat nokkelan ja nopean jenkkiverbalistiikan varaan.

Teini-iän kasvukivuista ja aikuisten parisuhteista on tehty elokuvia ennenkin, mutta  The Way Way Back tekee sen tuoreesti ja rosoisesti. Tämän vuoden Sundance-festivaalin ensi-iltayleisö aplodeerasi elokuvalle seisaaltaan.

Duncan – Liam Jones

Pam – Toni Collette

Trent – Steve Carell

Owen –  Sam Rockwell

Susanna – AnnaSophia Robb

Betty – Allison Janney

Teksti ©Taina Värri Kuva ©WWBSP LLC. All Rights Reserved.