Home

Tunisiassa odotetaan kiihkeästi poliittisen tilanteen rauhoittumista ja maan taloudelle välttämättömien turistien paluuta.

Kävin tutustumassa joihinkin kohteisiin huhtikuussa maan matkailutoimiston kutsumana. Kiersimme monille Tunisian kävijöille tutut Soussen, El Kantaouin ja Hammametin. Teimme myös lyhyen kierroksen Tunisissa, Monastirissa, Sidi Bou Saidissa ja El Jemin kolosseumin raunioilla.

Paikalliset nuoret vaikuttivat iloisilta ja avoimilta vaikka Tunisin pääkadulla Avenue Habib Bourguiballa oli mellakoiden muistona (ja seuraavien varalta) yhä piikkilankaesteitä. Betoniesteeseen piikkilangan varjoon oli liimattu helmikuussa murhatun oppositiopoliitikko Chokri Belaidin pieni kuva.

Tunisian etnisesti ja kulttuurisesti kirjava historia näkyy katukuvassa. Samaan porukkaan mahtuvat perinteiseen muslimiasuun pukeutuvat nuoret sekä trendikkäät länsimaista tyyliä suosivat nörttihipsterit.

Turistikohteissa oli hiljaista, mutta siihen saattoi vaikuttaa myös vierailumme ajankohta. Sama autius vallitsi uusien loma-asuntojen ympärillä. Lähellä kellui hulppeita purjeveneitä ja moottorialuksia, mutta vain pari hilpeää herraa pöristeli rantabulevardia eestaas pystymallisilla Segway-pyörillään.

vinkit

TUNIS

1. Avenue Habib Bourguiba, Tunisin Champs Elysées, on kuin luotu katukahviloissa istuskeluun ja hitaaseen käyskentelyyn auringolta suojaavien puiden varjossa. Pääkadun kauppaliikkeiden liikevaihto on kärsinyt toistuvista levottomuuksista. Al Kitab -kirjakauppa (43 Ave Habib Bourguiba) sensijaan kukoistaa, sillä aina levottomuuksien jälkeen yhteiskunnallisen tietokirjallisuuden kysyntä kasvaa.

2. Vuonna 1891 rakennettu ja hiljattain restauroitu markkinatori Marché Central on avoinna klo 06:00-15:00 (3 Rue Charles de Gaulle) Kalatorin lattialla lilluu vesi, veriset veitset heiluvat ja merelliset tuoksut ja myyjien huudot täyttävät ilman. Tiskien välissä rahdataan jättimäisiä miekkakaloja ja kaiken tämän keskellä asiakkaat tekevät tiukkoina valintojaan. Liha- ja kalahallin vieressä on hiukan ilmavampi katettu tori, jossa myydään hedelmiä, vihanneksia, leipää, harissaa, mausteita ja muuta tarpeellista.

3. Kunnon kuhinasta ja kirjavasta tavarapaljoudesta nauttiva suuntaa seuraavaksi Medinaan (Rue de la Kasba). Epätasaisilla, sokkeloisilla ja täpötäysillä kauppakujilla on ääntä, väriä, liikettä, tinkimistä ja tavaraa. Minut lumosi lempeä musiikki ja pehmeä miesääni, jota seuraamalla päädyin pieneen musiikkipuotiin. Lumoojana toimi sufilainen rukouslaulu ja pienen tinkimisen jälkeen saimme neuvoteltua levyn hinnaksi 7 dinaaria. Poispäin kävellessäni kuulin kuinka kauppias vaihtoi railakkaaseen arabipoppiin.

4. Medinan syvyyksissä piilee tutustumisen arvoinen ravintola Dar Belhadj (www.darbelhadj.net, 17 Rue des Tamis). Se oli 1600-luvulla asuintalo, tai paremminkin kartano, jossa eri sukupolvien ja sukupuolten asuintilat ryhmittyivät eri kerroksiin atriumpihan ympärille. Ruokailu tapahtuu kyseisellä katetulla pihalla. Kannattaa aterioida pitkän kaavan mukaan, ruoka on taivaallisen hyvää.

5. Rauhaa, modernia arkkitehtuuria ja muinaisia aarteita rakastavan unelmakohde on juuri uusittu ja laajennettu Bardo-museo (Ave du 2 Mars, metrolinja Légér, maanantaisin suljettu). Sen vetonaula on huikea mosaiikkikokoelma. Valokuvauslupa maksaa yhden dinaarin.