Home

Valtavan varastohallin lattialla on pieni pahvilaatikko. Siihen on taitavasti soviteltu ruokailuvälineet ja keittoastiat viidelle hengelle.

portklang0

Kansainvälisen Punaisen Ristin ja Puolikuun keskusvarasto Port Klangin satamassa, Kuala Lumpurissa Malesiassa, lähettää täydennystä kaikkiaan 37 maan Punaisen Ristin toimijoille Aasian ja Tyynenmeren alueella. Vastaava varasto Dubaissa lähettää avustustarvikkeet Afrikkaan, Eurooppaan ja Lähi-Itään ja Panaman varasto tukee Etelä- ja Pohjois-Amerikkaa.

Punaisen Ristin tavoitteena on saada tarpeen tullen apu 5000 perheelle kahdessa vuorokaudessa ja 20 000 perheelle kahdessa viikossa. Useimmiten se onnistuukin.

Mikkelistä Kuala Lumpuriin päätynyt katastrofikoordinaattori Heikki Väätämöinen esittelee keskusvaraston valikoimaa. Hyllyillä on keittiöpakkausten lisäksi hyvässä järjestyksessä raivausvälineitä, pressuja, moskiittoverkkoja, telttoja, vesikanistereita, erilaisia huopia, vedenpuhdistuspakkauksia ja siirrettäviä käymälöitä litteissä pakkauksissaan.

Väätämöinen kiertää jatkuvasti Aasian ja Tyynenmeren maita kouluttamassa paikallisten Punaisten Ristien työntekijöitä ja vapaaehtoisia. Hän välittää myös tietoa ja koordinoi katastrofin sattuessa apua sinne missä sitä kipeimmin tarvitaan. Japania maaliskuussa 2011 tuhonneen tsunamin jälkeen Väätämöinen antoi tilannetiedotuksen Al Jazeeran uutiskanavalla.

Väätämöinen painottaa vapaaehtoisten merkitystä kenttätöissä. Keskusvarasto on vain yksi osa pelastamisen ketjua”, hän kertoo. ”Tärkein apu, vähintään 85 prosenttia työstä, tehdään siellä paikallisyhdistyksissä ja vapaaehtoisvoimin. Sitten kun paikallinen apu ei enää riitä niin keskusvarasto astuu remmiin. Juuri tämä voimien yhdistäminen tekee ketjusta tehokkaan.”

Suuri osa pelastustyöstä on suunniteltu etukäteen. Tosipaikan tullen ei pähkäilyyn ole enää aikaa. Tiedetään jo, että Vietnamissa, Filippiineillä, Taiwanissa ja Etelä-Kiinassa rajut luonnonilmiöt toistuvat säännöllisin väliajoin ja Kaakkois-Aasiassa on usein pyörremyrskyjä.
”Valmistautumis- ja varautumissuunnitelma on kaiken perusta. Kun tiedetään, että myrskyjä tulee 15-20 kappaletta per vuosi niin otetaan käyttöön sääennusteet, varoitusjärjestelmät ja ennakkoevakuoinnit.”
Niissä kohteissa, joissa katastrofit ovat toistuvia, on omat varmuusvarastot.
”Luotamme paikallisjärjestöjen kapasiteettiin ja järjestämme jatkokoulutusta paikallisjärjestöille”, Väätämöinen kertoo.

Kuala Lumpurin 11-henkinen logistiikkajaos vastaa tarvikkeiden hankinnasta, sopimuksista, liikekannallepanosta, työvoimasta, kenttäväen huoltamisesta ja asiantuntijapalveluista.
”Tämä varaston pää on avun ketjun high end jossa kaikki toimii”, libanonilainen logistiikkakoordinaattori Hicham Diab kertoo. ”Toimitusketjun toisessa päässä onkin sitten joka kerta aivan uusi tilanne. Jatkokuljetukset kriisialueella saatetaan hoitaa olosuhteiden mukaan sitten vaikka aasin vetämillä kärryillä”.

Port Klangin varastopalvelut ostetaan pakettina paikalliselta toimijalta. Siihen sisältyvät tilat ja palvelut, eli varastointi ja tavaran toimitus huolintafirmalle. Huolintafirma hoitaa lähetykset eteenpäin laivaan tai lentokoneeseen mihin aikaan vuorokaudesta tahansa, tilanteen kiireellisyyden mukaan.
Sopimus on toiminut hyvin jo 5 vuotta, mutta Punainen Risti kilpailuttaa ja vaihtaa rutiininomaisesti palveluntarjoajiaan tietyin väliajoin.
Diab katselee mietteliäästi yhtä hyllyä. Ovatko pakkaukset trukkilavoilla suorassa? Huono varastointi hidastaisi kuljetuksia.

Toimitusketjun on oltava aina kunnossa. Joskus kiireellisin apu toimitetaan lentokoneella ja lisätäydennys myöhemmin laivalla.
Sopimukset ovat tilannekohtaisia eivätkä rahtifirmat tee hyväntekeväisyyttä. Lentokuljetus yleensä tuplaa avustusrahdin hinnan.
”Joskus käytämme jopa reittilentoja jos on pakko saada apu nopeasti perille. Kyse on siitä, mistä kone saadaan ja mihin hintaan. Suomi esimerkiksi on kaukana, joten aikataulu ja koneen saanti sieltä voivat olla suuria kysymyksiä”, kertoo Väätämöinen.

Port Klangin varastossa on oltava aina tietty minimikapasiteetti tavaraa. Varasto ei ole pelkästään hätätilanteita varten, vaan sieltä täydennetään säännöllisesti Aasian ja Tyynenmeren alueen maiden aluejärjestöjen varastoja.

Avustustarvikkeet on valittu ja valmistettu Punaisen Ristin omien standardien mukaan. Keittiöpaketeissa huomioidaan mahdollisuuksien mukaan eri maiden kulttuurit. Tiettyihin Aasian maihin lähetettäviin keittiöpakkauksiin esimerkiksi pakataan haarukoiden tilalle syömäpuikot.

Yhteistyökumppaneiden kanssa tehdyillä sopimuksilla varmistetaan avustustarvikkeiden, kuten pressujen, huopien ja lääkintätarvikkeiden laatu, saatavuus ja kohtuullinen hinta. Keskitetty valmistus ja keskitetyt hankinnat vaikuttavat myös kuljetusten hintoihin. Standardipakkaus on helpompi ja edullisempi toimittaa perille.

Avustustyöntekijöiden käytössä olevat autot ovat myös samanlaisia kaikkialla. Vaikeissa oloissa työskentelevä avustustyöntekijä saa käyttöönsä tutun automallin eikä joudu käyttämään energiaa uusien laitteiden opetteluun. Asialla on merkitystä myös siksi, että suurin avustustyöntekijöitä uhkaava vaaratekijä kohteissa on liikenne.

Punaisen Ristin varusteisiin kuuluu erikoisajoneuvojen lisäksi myös normaaleja kaupunkiautoja, sillä maastureita ei kannata käyttää kaupunkiajoon. Logistiikkatyöläisten matka Kuala Lumpurin toimistolta Port Klangiinkin taittui kuuden hengen tila-autolla.
”Meillä on Toyotan kanssa sopimus ja ajoneuvoilla maailmanlaajuinen täysvakuutus, joka korvaa esimerkiksi ryöstetyn ajoneuvon. Kuluja säästetään myös niin, että Dubaista Suomeen toimitetuista Land Cruisereista aletaan maksaa vuokraa vasta sitten kun ne otetaan käyttöön”, Väätämöinen kertoo.

Logistiikkapuolen on toimittava nopeasti, tarkasti ja tehokkaasti. Hicham Diab korostaa kuitenkin, että elämä Kuala Lumpurin Punaisen Ristin ja Puolikuun toimistossa ei ole pelkkää katastrofia.
Hiljaiseen aikaan tehdään pitkän aikavälin kehittämissuunnitelmia. Afganistanista Japanin ja Australian kautta Tongalle ulottuva alue sisältä huikean määrän erilaisia kieliä, kansallisuuksia ja kulttuureja. Niiden ymmärtäminen ja yhteensovittaminen on työlästä, mutta se on myös koko avustustoiminnan perusta.

Vilkaisemme vielä varastokirjanpitoa. Se kertoo, että Port Klangista lähetettiin avustustarvikkeita Aasian ja Tyynenmeren alueelle vuonna 2010 kaikkiaan yli 1400 tonnia.
Suurin avuntarve oli tuhotulvien alle jääneessä Pakistanissa.
Katsotaanpa listaa vielä tarkemmin. Kyllä vaan. Niitä pieniä keittiötarvikkeita sisältäviä pahvilaatikoitakin toimitettiin Pakistaniin. Kaikkiaan matkaan lähti 25500 keittiövälinepakkausta, joka tarkoittaa, että avun sai noin 127500 ihmistä. Suomen oloissa se tarkoittaisi melkein koko Jyväskylää.

* * *

Ruotsinkielinen versio jutusta julkaistiin Punaisen Ristin ”Avun Maailma” -lehdessä vuonna 2011.