Home

 

Arkkitehti ja tekniikan tohtori Harri Hautajärvi kokosi Arkkitehtuurimuseoon Helsinkiin näyttelyn, jossa tutkitaan jo yli sadan vuoden ajan Lappiin suuntautuneen turismin vaikutuksia alueen arkkitehtuuriin ja kulttuuriin.

Vielä 1950-luvulla Lapin matkailu oli eliitin harrastus. Funkishotelleja ja matkailumajoja esittävät valokuvat levisivät ympäri maailmaa postikorteissa, lehdissä ja kirjoissa. Niitä esiteltiin edistyksen ja sivistyksen keitaina, joista käsin voitiin lähteä retkeilemään isänmaan ihanaan luontoon. Illaksi palattiin takaisin tyylikkäästi sisustettuun majapaikkaan, seurusteluhuoneen takkatulen ja tarjoilujen äärelle.

Näyttelyssä nähdään muiden muassa Pauli E. Blomstedtin ja Märta Blomstedtin Rovaniemelle suunnittelema hotelli Pohjanhovi, Väinö Vähäkallion ja Aulis Hämäläisen Pallastunturin hotelli Muoniossa sekä Martti Välikankaan ja Dag Englundin piirtämä Kolttakönkään hotelli Petsamossa.

Nämä hotellit edustavat 1930-luvun kansainvälistä, tyylipuhdasta funktionalismia, minkä lisäksi Vähäkallion toimistossa suunniteltiin myös Inarin matkailumajan kaltaisia hirsirakenteisia, romanttishenkisiä retkeily- ja matkailumajoja. Jouko Ylihannun suunnittelemat Pallastunturin ja ja Kilpisjärven hotellit ja Rovaniemen Ounasvaaran maja ovat säilyneitä esimerkkejä sodanjälkeisestä arkkitehtuurista.

Lapin matkailusta tuli tärkeä kansallinen ja valtiollinen projekti Suomen itsenäistymisen ja Petsamoon johtavan Jäämerentien rakentamisen myötä. Lapin matkailua luotiin ja markkinoitiin maisemilla ja arkkitehtuurilla. Parhaimmillaan rakennuksista tuli kokonaistaideteoksia ja itsessään nähtävyyksiä. Alkuperäisväestö oppi palvelemaan matkailubisnestä. Saamelaiset saivat eittää kuvaelmia ja toimia värikkäinä ja eksoottisina koristeina.

Sodassa tuhoutuneet rakennukset heräävät Arkkitehtuurimuseon näyttelyssä uudelleen henkiin alkuperäispiirustuksissa ja valokuvissa. Esillä on myös vanhoja lyhytelokuvia.

ARKTISIA UNELMIA: LAPIN VARHAISTA MATKAILUARKKITEHTUURIA
29.11.2017 – 25.2.2018  Arkkitehtuurimuseon pieni sali.

ARKKITEHTUURIMUSEO
KASARMIKATU 24, 00130 HELSINKI
Näyttelyt, kirjasto ja kirjakauppa
ti–su klo 11–18, ke klo 11–20

http://www.mfa.fi/

Harri Hautajärvi: Autiotuvista lomakaupunkeihin. Lapin matkailun arkkitehtuurihistoria. Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, Arkkitehtuurin laitos; Aalto ARTS Books 2014

(Valokuvat: Arkkitehtuurimuseo / Fred Runeberg, Foto Iffland, Foto Roos, Aho Soldan)