Home

Lonnan saari aivan Helsingin ydinkeskustan edustalla oli pitkään suljettuna ja sotilaskäytössä. Sen olemassaolo ja sijainti unohtuivat, vaikka aivan sen vierestä kulkee muun muassa päivittäinen lauttaliikenne Suomenlinnaan ja Tukholmaan.

Saarella on tehty kunnostustöitä ja se avautuu yleisölle 17. toukokuuta.

Lonnaan pääsee kerran tunnissa Kauppatorilta JT-Linen aluksella, joka poikkeaa siellä matkallaan Suomenlinnaan. Matka saarelle kestää vain kymmenen minuuttia.

Lonnasta halutaan kaikille avoin virkistäytymiskohde. Kun armeija lähti ja Lonnan kehittämiseen haettiin toimijoita saareen kävi tutustumassa yli sata kiinnostunutta. Hakemuksia tuli kuusi ja neljän kanssa käytiin neuvotteluja saaren jatkokäytöstä. Helsingin kaupunki valitsi yhteistyökumppaneikseen Sherpan ja Fregatin, jotka vastaavat saaren vuokralaisina tilojen sisustuksista ja saaren toiminnoista.

Lonna on vuodesta 1999 kuulunut Suomenlinnan hoitokuntaan. Kunnallistekniikkaa alettiin rakentaa vankityövoimalla 2000-luvun alussa ja samaan aikaan alkoi myös rakennusten kunnostus.

Lonnalla on kaikkiaan 7 rakennusta. Nyt valmiina ovat jo miinapajaan sijoitettu kahvila-ravintola, museotila ja isännän talo. Tämän kesän aikana valmistuu veneiljöille tarkoitettu vierasvenelaituri.
Parin-kolmen vuoden sisällä vanhaan miinavarastoon on tarkoitus kunnostaa kokoustiloja ja niiden keskelle terassialue, joissa on mahdollista järjestää kokouksia ja yksityistilaisuuksia. Saari itsessään on avoin kaikille silloinkin.
Eteläkärkeen tulee yleinen sauna ja yhteysaluksen laiturin viereen pieni uimakelpoinen hiekkaranta.

Ravintola suosii yksinkertaista mutta laadukasta saaristolaisruokaa. Ainekset tilataan tiloilta joiden kanssa jaetaan rakkaus ruokaan.
Terassille tulee grilli.

Ravintolasalin perältä löytyy vanha voimalaitos, jolla syötettiin virtaa laivojen demagnetisointikoneistoon. Demagnetisoinnilla hämättiin miinoja. Laitos kävi tarpeettomaksi jo 1960-luvulla mutta armeija piti sen käyttökunnossa 1980-luvulle asti. Nostalgisiin laitteisiin voi käydä vapaasti tutustumassa.
Samassa rakennuksessa on myös kahvila ja sen yhteydessä sosiaalitilat.

Lonnalla on hyvä katsoa mihin astuu, sillä kallioilla on liukumiinoja. Keväällä linnut puolustavat pesiään, joten jo oman hyvinvointinsa vuoksi kävijän kannattaa jättää joutsen ja hanhet rauhaan. Lokkiemo on turvassa räystäällään, mutta haahka on niin hyvin maastoutunut että kulkija saattaa astua sen päälle huomaamattaan.

Saaren toimijat ovat merellisen Helsingin hengessä avoimia kaupunkilaisten toivomuksille ja ideoille. Saari on yhä kehittymässä ja kehityksen suuntaan voi vaikuttaa.

http://www.lonna.fi

http://www.suomenlinna.fi/linnoitus/historia/lonna

http://www.jt-line.fi